PREMIO "SUNSI MORA" A LA VISIBILIZACIÓN FEMENINA

12.09.2018

L'Associació SI DONA organitza la primera edició del Premi "Sunsi Mora" a la visibilització femenina.

Dones emprenedores, solidàries, valents, esportistes, professores, empresàries ... mares. Dones involucrades amb el seu poble i la seva gent. Dones que deixen empremta amb el seu bon fer, com la va deixar Sunsi Mora. I per aquest motiu ella, a títol pòstum, serà la primera a rebre un homenatge donant nom a aquest premi.

El guardó s'atorgarà el dia 1 de desembre a la carpa de la Festa Major de Sant Andreu.

BASES

  • Presentació del premi durant la Festa Major de la Minerva.
  • Presentació de les candidatures a:
  1. la web de l'Associació "SI DONA": https://sidona.webnode.es
  2. la pàgina web de l'Associació SI DONA del portal d'entitats de Llavaneres: https://entitatsllavaneres.cat/sidona

  • Les votacions es podrán fer a través de Facebook:  SI DONA: àlbum de fotos "PREMI "SUNSI MORA" A LA VISIBILITZACIÓ FEMENINA"
  • El termini per votar serà del 13 de setembre al 13 de novembre, ambdós inclossos.
  • El premi s'atorgarà al noviembre, durant la Festa Major de Sant Andreu.

PARTICIPA-HI !



¿Quien es  Sunsi Mora? 

¿Qui es la Sunsi Mora?

Foto y descripción biográfica cedida por la familia de Sunsi Mora

Foto i descripció biogràfica cedida per la familia de Sunsi Mora


Sunsi Móra, 22 de juny de 1958 - 8 d'octubre de 2011

"He tingut la sort de treballar amb el que més m'agrada quan no treballo: la literatura, i de fer-ho per un amo terriblement humà, tanmateix contradictori: els adolescents.

Els llibres m'han encomanat molt del que diuen, els joves molt del que són."

La Sunsi Móra era professora de literatura. De petita la van operar de l'esquena i va haver d'estar-se un any sencer al llit sense poder moure's. El seu avi Quimet va idear un sistema perquè pogués llegir mitjançant un mirall penjat del sostre. A través d'aquest mirall va descobrir els llibres i tot el que explicaven. "Llegir no és com viure, però s'hi assembla". La literatura va ensenyar-li moltes coses de la vida, i ella va ensenyar molt de la vida amb la literatura.

Així ho van explicar els seus alumnes, el dia que li van dir adéu:

Sunsi, aquesta és la redacció més difícil que mai has posat a la teva canalla, trobar les paraules per agrair-te tot el que ens has ensenyat se'ns fa impossible. No eres només una professora de literatura, eres professora de la vida.

Ens vas ensenyar a creure en l'amor, a respectar-nos a nosaltres mateixos, a saber veure el món més bonic, a valorar-nos tal i com som, a triar sempre i a lluitar pel que estimem.

Avui no et diem adéu perquè tu ets com les paraules, eterna. Tot i que avui marxi la Maria, la Sunsi sempre quedarà amb nosaltres. Tu sempre citaves els grans, i avui nosaltres et citem a tu:

"Que sigueu generosos: amb els sentiments perquè qui estima entén i qui entén accepta; i amb el vostre temps, perquè qui comparteix fa el món ample. I que sigueu valents. Valents per destruir un sistema pervers que no hem sabut fer just, i valents per construir-ne un de nou i amable per tots. També haureu de ser valents per reconèixer els miserables, que són a tot arreu, darrere les esquerres, les dretes, entre els alternatius i sota les ONGS. Quan cridin massa, no reculeu, penseu en Don Quijote: LADRAN, LUEGO CABALGAMOS."

PRESENTACIÓN DE LAS CANDIDATURAS

PRESENTACIÒ DE LES CANDIDATURES

Carmen Obregón Muñiz

Nacida en Llavaneres el 27 de marzo de 1940 y casada con Francisco Rabassa, con el que tiene cuatro hijos y nueve nietos.

La familia Rabassa lleva más de 100 años haciendo de pageses y ella ha formado parte esencial de esta familia desde los 22 años. Una casa de pagés de las de siempre, donde nunca falta el trabajo, nos comenta que, aunque los hijos y nietos ya no viven con ella, nunca faltan comensales a la mesa, a los que ella se encarga de agasajar con su comida, su simpatía y su cariño.

En el año 2003 fue la primera mujer en ganar el "Pèsol d'Or"  y a día de hoy sigue empezando su jornada a las 6 de la mañana y, tras tomarse un café, trabaja en sus dos hectáreas de huerta, repartiendo y comercializando ella misma su producción.

Su gran afición es hacer bolillos y comenta, que su secreto para mantener la gran vitalidad de la que goza, es comer muchas manzanas.

Por todo esto se hace merecedora de la candidatura a la MUJER EMPRESARIA .


Nascuda a Llavaneres el 27 de març de 1940 i casada amb Francisco Rabassa, amb el qual té quatre fills i nou néts.

La família Rabassa porta més de 100 anys fent d'pagesos i ella ha format part essencial d'aquesta família des dels 22 anys. Una casa de pagès de les de sempre, on mai falta la feina, ens comenta que, tot i que els fills i néts ja no viuen amb ella, mai falten comensals a taula, als quals ella s'encarrega de afalagar amb el seu menjar, la seva simpatia i el seu afecte.

L'any 2003 va ser la primera dona a guanyar el pèsol d'or ia dia d'avui segueix començant el dia a les 6 del matí i, després de prendre un cafè, treballa en les seves dues hectàrees d'horta, repartint i comercialitzant ella mateixa la seva producció .

La seva gran afició és fer boixets i comenta, que el seu secret per mantenir la gran vitalitat de què gaudeix, és menjar moltes pomes.

Per tot això es fa mereixedora de la candidatura com a DONA EMPRESÀRIA.



Clàudia Luna Bonachera 

Nacida en Badalona el 12 de Agosto de 1996 y residente en St Andreu de Llavaneres desde 1997.

Podios y primeros puestos en Duatlones y triatlones de la liga catalana y del campeonato de España, destacando Campeona de España de Duatlón Élite, Subcampeona de Europa de Duatlón Junior, Campeona Sub23 al Mundial de Duatlón desde el 2014 a la actualidad, obteniendo en el 2018 los siguientes resultados: 

  • Podis a triatlons de Catalunya

  • 1a Sub23 al Campeonato de España de Triatlón de Media Distancia

  • 13a en el Campeonato de España Supersprint

  • 16a al Campeonato de España de Triatlón Sprint

  • 20a al Grand Prix de Francia de Duatlón Parthenay

Claudia opina sobre las condiciones de las mujeres en el deporte: 

En todos los deportes sucede que es mucho más reconocido el deportista masculino que el femenino. No hay más que mirar la situación en el deporte más seguido en nuestro país: el fútbol. Quién conoce alguna chica del fútbol femenino? Emiten partidos de fútbol femenino en la televisión? Cuánto cobran las jugadoras profesionales? La diferencia es muy grande.

Quien dice fútbol, dice ciclismo: Alguien sabe que existe el Giro Rosa? El Tour femenino? No demasiada gente. Además no lo emiten nunca.

Los patrocinios tampoco son los mismos. Pagarán más a un hombre que a una mujer, y normalmente hay más hombres que mujeres.

También creo que se menosprecia a la mujer en los deportes. Siempre se cree que el hombre ha de ser más bueno y más fuerte que la mujer. Son muchos los hombres (de todos los niveles) que no aceptan que una mujer puede ser igual a un hombre. Yo lo vivo mucho en los entrenamientos (sobretodo de ciclismo). Cuando estás entrenando y pasas a un hombre, muchas veces éste no admite que una mujer pueda estar más fuerte y acelera el ritmo.

Por todo esto se hace merecedora de la candidatura a la MUJER DEPORTISTA


Nascuda a Badalona el 12 d'Agost de 1996 i resident a St Andreu de Llavaneres des de 1997.

Ha cursat CFGS Dirección de cocina i aquest any comença el Grau de Nutrició Humana y Dietética.

Podis i primers llocs en Duatlons i triatlons de la lliga catalana i del campionat d'Espanya, destacant Campiona d'Espanya de Duatló Elit, Subcampiona d'Europa de Duatló Junior, Campiona Sub23 al Mundial de Duatló des del 2014 a l'actualitat, obtenint el 2018 els següents resultats:

Podis a triatlons de Catalunya

1a Sub23 al Campionat d'Espanya de Triatló de Mitja Distància

13a al Campionat d'Espanya Supersprint

16a al Campionat d'Espanya de Triatló Sprint

20a Grand Prix de França de Duatló Parthenay

Claudia opina sobre les condicions de les dones en l'esport:

En tots els esports passa que és molt més reconegut l'esportista masculí que el femení. No hi ha més que mirar la situació en l'esport més seguit al nostre país: el futbol. Qui coneix alguna noia del futbol femení? Emeten partits de futbol femení a la televisió? Quant cobren les jugadores professionals? La diferència és molt gran.

Qui diu futbol, ​​diu ciclisme: Algú sap que hi ha el Giro Rosa? El Tour femení? No massa gent. A més no ho emeten mai.

Els patrocinis tampoc són els mateixos. Pagaran més a un home que a una dona, i normalment hi ha més homes que dones.

També crec que es menysprea la dona en els esports. Sempre es creu que l'home ha de ser més bo i més fort que la dona. Són molts els homes (de tots els nivells) que no accepten que una dona pot ser igual a un home. Jo ho visc molt en els entrenaments (sobretot de ciclisme). Quan estàs entrenant i passes a un home, moltes vegades aquest no admet que una dona pugui estar més fort i accelera el ritme.

Per tot això es fa mereixedora de la candidatura com a DONA ESPORTISTA

Salomé Royo Martori

Nacida el 4 de Mayo de 1947, desde pequeña ha participado muy activamente en campañas y actos contra el cáncer, formando parte de la AECC (Asociación Española Contra el Cáncer) y, desde el 2003 a la actualidad, preside la Asociación Llavaneres Contra el Cáncer, una entidad que dirige con la máxima transparencia, solidaridad y esfuerzo. 

Salomé es una persona conocedora de todos los ámbitos y servicios que promueven estas campañas, manteniendo un contacto muy directo con médicos, hospitales, investigadores, etc. promoviendo:

  •  el voluntariado
  • conferencias
  •  la marcha contra el cáncer de mama
  •  campeonatos de golf y pitch&put
  •  la Marató de TV3
  • Festival Benéfico contra el cáncer

Con su saber hacer ha sabido involucrar de una manera muy importante a todo el pueblo de Llavaneres, y por este motivo se hace merecedora de la candidatura a la MUJER SOLIDARIA


Nascuda el 4 de Maig de 1947, des de petita ha participat molt activament en campanyes i actes contra el càncer, formant part de l'AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer) i, des del 2003 a l'actualitat, presideix l'Associació Llavaneres Contra el Càncer , una entitat que dirigeix amb la màxima transparència, solidaritat i esforç.

Salomé és una persona coneixedora de tots els àmbits i serveis que promouen aquestes campanyes, mantenint un contacte molt directe amb metges, hospitals, investigadors, etc. promovent:

  • el voluntariat
  • conferències
  • la marxa contra el càncer de mama
  • campionats de golf i pitch & put
  • la Marató de TV3
  • Festival Benèfic contra el càncer

Amb el seu saber fer ha sabut involucrar d'una manera molt important a tot el poble de Llavaneres, i per aquest motiu es fa mereixedora de la candidatura com a DONA SOLIDÀRIA

¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar